Duitsland moet kiezen: wie mag de nieuwste generatie overheidsmobieltjes beveiligen, inclusief die van bondskanselier Merkel? Amerikaanse partijen komen, sinds het afluisterschandaal rond de veiligheidsdienst NSA, sowieso niet in aanmerking.
Voor de Amerikaanse president Obama was de publiciteitsschade rond de afluisterpraktijken van veiligheidsdienst NSA in oktober 2013 compleet, toen er verhalen verschenen – Der Spiegel had de primeur – dat zelfs de Duitse bondskanselier Merkel vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn zou zijn afgeluisterd.
Hoe hard het bewijs voor het afluisteren van de Duitse regeringsleider is geweest, blijft onduidelijk. Maar de affaire heeft de Duits-Amerikaanse betrekkingen geen goed gedaan.
Race om Merkels mobieltje
Duitsland lijkt in ieder geval één les te hebben getrokken: koop beveiligingstechnologie niet bij de Amerikanen.
Bij een nieuwe aanbesteding dit jaar, waarbij 10 duizend smartphones voor hoge ambtenaren en politici worden besteld, inclusief een mobieltje voor de bondskanselier, zijn twee Duitse beveiligingsspecialisten in de race, zo meldt persbureau Bloomberg.
Beide bedrijven werken met een speciale cryptocard, die naast de SIM-kaart op een smartphone wordt geplaatst. Gebruikers kunnen daarbij schakelen tussen een 'beveiligde zone' en een 'publieke zone', waarvoor dus geen aparte telefoons meer nodig zijn.
Cryptocard voor extra beveiliging
Eerste gegadigde is de Hamburgse firma Secusmart, die zich heeft gespecialiseerd in een cryptocard voor smartphones van BlackBerry. Secusmart werkt al langer voor de Duitse overheid en leverde afgelopen jaar een proefversie van de nieuwe SecuSuite voor diverse Duitse ministeries, geschikt voor de nieuwste modellen van Blackberry.
Secusmart hamert erop dat het bedrijf erin is geslaagd het stemgeluid van de gebruiker als unieke beveiligingscode te integreren, volgens de firma een onmisbare toevoeging sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.
Stapt Merkel over op Android?
Maar er is een kaper op de kust. De eveneens Duitse firma Trust2core, een dochter van Deutsche Telekom, heeft een cryptocard ontwikkeld voor besturingssysteem Android, geschikt voor de Galaxy-telefoons van Samsung.
De cryptocards van Trust2core kosten 1.700 euro per stuk, die van Secusmart 2.000 euro per stuk, aldus Bloomberg. Maar in de strijd om het kanseliersmobieltje zullen beide bedrijven vast bereid zijn korting te geven.
Secusmart en Trust2core hebben allebei een stempel van goedkeuring gekregen van het Duitse staatsbureau voor Veiligheid en Informatietechniek. De beslissing ligt nu bij de Duitse regering.
Vooral bij de wegkwijnende Canadese smartphonemaker BlackBerry zal de Duitse keuze nauwlettend gevolgd worden. Als de cryptocard van Secumart verliest, betekent dat ook de zoveelste klap voor het vertrouwen in Blackberry als mobieltjesproducent.
Lees ook:
In dit tempo is BlackBerry binnen een jaar verdwenen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl